Председател Николай Спасов

  Националност
  bul България

  Николай Здравков Спасов е роден на 30 Юни 1956 година в град София.

  Първото си висше образование завършва в Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” с първа специалност Българска филология и втора – Баскетбол. По-късно завършва и първия випуск на Висшата школа за Спортен мениджмънт към Националната спортна академия “Васил Левски”.

  След завършване на кариерата си като баскетболист, продължила почти 20 години, като Спасов е част от юношески, младежки и мъжки национални формации, през 1991 година започва треньорска дейност и вече над 25 години я упражнява с успех.

  С родния си клуб БК Септември, чийто председател и основател е, Николай Спасов има завоювани множество медали и призови места от държавните първенства за подрастващи и мъже.

  Има изключително успешна кариера и като треньор на национални отбори за младежи и юноши с призови места на европейски и балкански първенства. Спасов е един от първите треньори в България, притежаващи лиценз А за упражняване на треньорската професия.

  През 2000 година е в треньорския щаб на националния отбор за юноши до 18 години, който успява да се класира на европейско първенство – нещо, което за последно се е случило през 1982 година. Тогава на европейските финали играят 8 отбора, а няма разделение на дивизии, както сега.

  През 2002 година като старши треньор на националния отбор на България за младежи до 20 години извежда тима до бронзовите медали на Балканиадата, проведена в Охрид, Македония. Пред България са единствено отборите на Сърбия и Гърция.

  През 2007 година като старши треньор на националния отбор на България за кадети до 16 години класира отбора на трето място на Балканиадата, проведена в Бар, Черна Гора. Пред България са единствено тимовете на Сърбия и Черна Гора. Още едно трето място на Балканите, което за съжаление в момента изглежда като много смела мечта.

  Член е на треньорския съвет към Българската федерация по баскетбол от 1998 до 2003 година, когато той се разпада. Като представител на въпросния съвет един от основните стремежи на Николай Спасов е да спомогне за прилагането на справедливи правила, които да бъдат еднакви за всички, особено когато става дума за трансферни такива.

  2 години е председател на комисията, отговаряща за подпомагането с финансиране от спортния тотализатор. Именно под негово ръководство се извършва една от ключовите реформи, която и до днес осигурява финансирането на баскетболните клубове във връзка с наеми за материална база, транспортни дейности, ремонти и други. С това, разбира се, засяга нечии интереси, заради което преустановява дейността си в комисията.

  По отношение на успехите му като ръководител и треньор в БК Септември може да се прочете много в секцията История на клуба, от която неизменна част, а и основен двигател от 1991 година досега, е именно Николай Спасов.

  Нещо, което е малко популярно обаче, е пътят на Спасов до БК Септември и до това да изгради толкова сериозно име.

  Започва да тренира най-напред футбол, когато е на 11 години в школата на Локомотив София. Там обаче е забелязан от треньорите на баскетболния клуб, тъй като се отличава с висок ръст за възрастта си, като много бързо се насочва към спорта с оранжевата топка. Футболът пък му остава страст за цял живот.

  До юноши се състезава за Локомотив София, като отклонява предложения дори от ЦСКА. Въпреки че от дете е фен на ЦСКА, той не може да си представи да предаде клуба, благодарение на който е направил първите си крачки в баскетбола, а в това число и съотборниците си.

  Когато завършва средното си образование е изпратен войник в Сливен, въпреки че несъмнено в София е имал много по-големи шансове за развитие в спорта. Състезава се за Сливен както в юношеския отбор, така и в мъжкия, който участва във второто ниво на шампионата.

  Като юноша и вече състезател на Сливен отново получава множество предложения, включително много по-добри финансови условия. Като пример може да се даде предложение от Ямбол, което той е принуден да откаже заради това, че няма партийна книжка и заради службата си в армията.

  Въпреки тежката съдба и многото трудности, свързани до голяма степен и с липсата на партийна обвързаност по това време, всичко това изгражда Николай Спасов като характер, който няма да се предаде нито на терена, нито в живота. Неслучайно и във всички отбори, през които е минал, Спасов неизменно е ставал и капитан на тима.

  След казармата и престоя си в Сливен започва да учи във Великотърновския университет, като играе и в местния отбор на Етър. С тима се състезава успешно в най-високия мъжки ешалон в страната.

  На студентско първенство с ВТУ завоюва бронзов медал след тройна въртележка, като емблематичен е двубоят, който Николай Спасов изиграва срещу ВИФ (в който е почти целият национален отбор) на полуфинал, реализирайки 56 точки.

  След като завършва висшето си образование във Велико Търново се завръща в Локомотив София, въпреки че отново получава много по-сериозни предложения със сериозен финансов стимул. С Локомотив влиза в А група (първия ешалон), където се състезава с изключителен успех.

  През 1980 година е включен в разширения национален отбор на България за Олимпиадата в Москва.

  През 1981 година, избирайки отново от много оферти и възможности, заменя София с Видин, където става част от много силния отбор на Видахимик. В състава на тима личат имена като тези на Атанас Голомеев, с когото Николай Спасов дели една стая, Владо Боянов и други.

  След престоя си във Видин, вече на почти 30 години, Спасов се захваща с учителската професия, преподавайки български език, а участва активно и в създаването на мъжкия отбор в град Своге.

  От 1988 година работи в ЦСКА – Септемврийско знаме, като през 1991 година възстановява баскетболен клуб Септември. Въпреки че е ръководител, в първия сезон на тима Николай Спасов взима участие и като състезател, а тимът, създаден месец преди старта на сезона, завършва на седмо място от 14 отбора в България.

  Още като дете Николай Спасов прави впечатление с изключителната си мобилност в подкошието и играта, която демонстрира, влагайки невероятен интелект. И въпреки че е изключително талантлив и мнозина му предричат невероятно бъдеще като баскетболист, съдбата (респективно и политическата ситуация в България) го завърта така, че той играе само в пределите на България. За сметка на това го прави с изключителен успех в години, в които баскетболът ни има меко казано невероятни успехи. А и всичко това, както вече стана дума, несъмнено калява характера на Спасов.

  Въпреки че може да се пише и говори много за успехите и постиженията на Николай Спасов като състезател, целият този път го изгражда на първо място като личност, която тепърва има какво да дава на баскетбола след приключване на състезателната си кариера.