Треньор Илиан Борисов

  Националност
  bul България

  Илиан Борисов Борисов е роден на 16 Юни 1992 година в град София.

  Завършва средното си образование през 2011 година в Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика “М. В. Ломоносов”. Висшето си образование завършва в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) със специалност “Национална сигурност и културно-историческо наследство”.

  Запалва се по баскетбола още във втори клас. Първоначално тренира в училище, но след по-малко от година решава, че това е неговият спорт и започва да тренира в баскетболен клуб Славия. Там изкарва 2 години с кратка пауза. В нея Борисов дава възможност на друг спорт – футбола – да го плени, но това така и не се случва, а Илиан Борисов се завръща към баскетбола.

  В пети клас сменя БК Славия с баскетболен клуб Септември. Веднага е впечатлен от новия си клуб. Споделя, че тренировките са били тежки, със сериозни натоварвания и е било истинско удоволствие да практикува любимата си игра. Бързо получава шанс за изява и с по-големите състезатели в клуба, които по това време са едни от най-добрите за възрастта си в страната. Силно впечатление му прави, че въпреки лошите условия, в които се тренира, никой никога не се оплаква или отказва, а напротив – всички тренират, давайки всичко от себе си.

  Именно това е и един от най-ценните уроци, които получава в БК Септември – че никога не трябва да се отказваш. Че трябва да се бориш, защото нищо не идва даром. Смята, че именно школата на БК Септември е била от ключово значение за живота на състезателите в клуба след приключване на баскетболните им кариери – изграждането на силни характери, които за съжаление не се срещат често в днешно време.

  До завършване на средното си образование се състезава в БК Септември. Част е както от много сериозни успехи на тимовете, в които се състезава, така и от спадове, които обаче отново каляват характера. Именно в последната му година в клуба, когато отборът му не успява да се класира за финалите в първенството, решава да опита нещо ново. Започва да се занимава все по-активно с лека атлетика, което от самото начало му се вижда като много интересно предизвикателство. Захваща се с доста тежка дисциплина – десетобой. В първото си състезание, 2 седмици след като стартира подготовката си, докато още е юноша става четвърти в България при мъжете. След само месец печели титлата в своята възраст, ставайки републикански шампион за юноши. Баскетболът обаче му липсва и взима решение, че иска да се занимава и с лека атлетика, и с баскетбол. Паралелната подготовка в двата спорта се оказва непосилна задача и след известно време взима решение да се откаже от най-голямата си страст – баскетбола, тъй като вижда по-сериозни перспективи за развитие в леката атлетика. Именно това отчита и като най-трудното си решение в живота до момента. Оставя нещото, което обича, за да се захване с нещото, което просто му се отдава и за което има много по-сериозни шансове за реализация в България.

  Постепенно се захваща със спринтови дисциплини, като бързо настига връстниците си. Включен е в националния отбор за Балканиадата по лека атлетика през 2012 година, като печели сребърен медал на щафетата на 4х100 метра. 2 години по-късно е в мъжкия национален отбор за Европейската отборна купа. Част е от квартета на 4х400 метра. Печели бронзов медал. Споделя, че усещането да представяш родината си на такъв голям форум и да бъдеш сред толкова големи спортисти, е невероятно.

  За съжаление травмите се увеличават все повече и след 5 години в леката атлетика му се налага да сложи край на кариерата си, колкото и да не му се иска.

  Не след дълго обаче болежките започват да отшумяват, а работата в офиса и липсата на какъвто и да е спорт да оказват своето негативно влияние.

  Тогава получава предложение от своя дългогодишен приятел и съотборник Мартин Механджиев да се включи в един от отборите, участващи в Националната аматьорска лига по баскетбол. Въпреки трудното начало за Илиан Борисов, отборът на София Хоукс стига до титлата във втора дивизия от първенството на НАЛБ през сезон 2016/2017, а той бързо си припомня позабравената страст.

  В началото на 2018 година получава и предложение да се включи в треньорския щаб на баскетболен клуб Септември, което той приема с огромен ентусиазъм. Споделя, че чувството да бъде полезен на мястото, от което е тръгнал, е невероятно.

  Изключителното трудолюбие и впечатляващите лидерски качества на младия, но вече постигнал сериозни успехи в спорта Илиан Борисов несъмнено могат и ще бъдат само и единствено от полза за развитието на баскетболен клуб Септември оттук нататък.