Главен треньор Димитър Христов

  Националност
  bul България

  NALB TEAM: Димитър Христов

  Димитър Красимиров Христов е роден на 7 Ноември 1992 година в град Бургас.

  През 2011 година завършва ПМГ “Акад. Никола Обрешков”, като получава награда за цялостен принос за развитието на спорта в ПМГ Бургас. През 2015 година завършва бакалавърската си степен в Университета за национално и световно стопанство в направление Икономика и бизнес със специалност Индустриален бизнес.

  От 2017 година е в ръководството на баскетболен клуб Септември София, като изпълнява функциите на главен треньор. Веднага се забелязва огромното желание за работа от страна на новото ръководство на БК Септември, а многобройните успешни инициативи и реализирани идеи бързо поставят солидни основи, които да бъдат надграждани. Още през сезон 2017/2018 дори е създаден мъжки отбор към клуба, който започва повече от успешно историята си в НАЛБ – трето място в турнира за купата на НАЛБ. Състезатели, родители, фенове и съмишленици оценяват организацията в клуба от сезон 2017/2018 като страхотна, за което свидетелстват и множество факти, а Димитър Христов има основна заслуга за всичко това. Успехите му като треньор също не закъсняват.

  Още през първата си година като треньор успява да класира 12-годишните момчета (родени през 2006-2007 година) на БК Септември на зонален турнир, на който заемат трето място. През месец Май 2018 година с 12-годишните представители на БК Септември печели турнира за купата на Враца.

  През сезон 2018/2019 водените от него момчета до 14 години (родени през 2005-2006 година) завършват на първо място в регион Витоша (град София), както и на първо място в I Дивизия. В квалификационен турнир в края на сезона се класират на второ място, което ги оставя на крачка от финали. Все пак 14-годишните представители на БК Септември заемат 13-о място в България, което е най-доброто класиране на клуба в последните години. През сезон 2018/2019 14-годишните момчета печелят и два турнира – Коледния турнир на БК Септември и турнира за купата на Враца.

  През третата си година като треньор Димитър Христов води 3 отбора от школата на БК Септември – момчета до 12, момчета до 13 и момчета до 14 години. С 14-годишните представители на клуба участва в най-високото ниво от държавните първенства за подрастващи в България – Елитна група.

  От сезон 2017/2018 насам БК Септември се развива с много бързи темпове, като основна заслуга за това има Димитър Христов. От клуба организират спортни лагери, открити тренировки за родители, открити тренировки за деца в училищата, официални церемонии за закриване на сезона и много други.

  Баскетбол започва да играе в БК Делфин още на 10-годишна възраст. Печели два бронзови медала на държавни първенства, а три пъти достига до полуфинал. През 2011 година завършва курс за баскетболен съдия.

  Любовта му към спорта не се изчерпва с баскетбола. Обича да посещава фитнес центрове, да играе футбол, да плува и да участва в турнири по плажен волейбол, на които печели няколко призови места.

  Освен това се занимава и с книгоиздаване, помагайки на български автори в цялостния процес на издаване, рекламиране и позициониране на творбите им. През 2016 и 2017 година организира културни събития в София, Пловдив и Бургас.

  През 2015 година става съосновател на Basketball Academy – сайт, който има за цел да подпомогне развитието на баскетбола в България, да мотивира младите хора да тренират, а и да повярват във възможностите си. Година по-късно стартира предизвикателство в онлайн пространството, което има за цел да подтикне повече хора към активен начин на живот. Успоредно с това преминава през двумесечно обучение, в което попива знания от Тодор Тончев, треньор в БК Делфин.

  През 2012 се запознава с идеите на Мартин Механджиев за НАЛБ и не само че започва да ги споделя, но постоянно опитва и да ги обогатява. От сезон 2012/2013 е част от екипа на НАЛБ. Започва като фотограф, но постепенно започва да изпълнява функциите и на секретар, и на статистик. Печели множество симпатии благодарение на изключителната си креативност. А благодарение на познанията си в области като маркетинг и дизайн играе ключова роля в много успешни онлайн проекти на НАЛБ. Неслучайно и се превръща във все по-важна част от екипа на НАЛБ.

  Част от медийните изяви на Димитър Христов: