Треньор Алекс Борисов

  Националност
  bul България

  Алекс Александров Борисов е роден на 27 Януари 1992 година в град София.

  Средното си образование завършва в 153 спортно училище “Неофит Рилски” през 2011 година, а в момента е студент в Националната спортна академия “Васил Левски” със специалност “Треньор по баскетбол”.

  Запалва се по баскетбола, когато е на 9 години. Започва да играе с големия си братовчед. Разбира се, в началото губи, но не се отказва и се стреми постоянно да става все по-добър. Така постепенно започва да прекарва все повече време в близките училища с топката в ръце. А и резултатите не закъсняват – победи в игрите с братовчед му.

  Година по-късно любовта към баскетбола вече е толкова силна, че Алекс Борисов търси клуб, в който да започне да тренира. Отива до най-близката зала – тази на стадион Локомотив и така се озовава на паркета. В началото започва да тренира с момчета, които са с 2 години по-големи от него, което е първото голямо предизвикателство за него в залата, а и една от причините да обиква с цялото си сърце играта с оранжева топка.

  След 4 сезона в баскетболен клуб Локомотив се насочва към баскетболен клуб Септември с идеята да намери ново предизвикателство и нова възможност, благодарение на която да става по-добър. До 20-годишна възраст е част от БК Септември, с който постига и значими успехи.

  Въпреки това Борисов отчита като най-голям успех фактът, че баскетболът се оказва не просто игра, а учител в живота му. Учител, който и до днес му дава смисъл, кураж и сили. Именно това го кара да избере и НСА за своето висше образование.

  Към края на кариерата си в баскетболен клуб Септември се присъединява и към отбор в Националната аматьорска лига по баскетбол – Локомотив. В първия сезон за НАЛБ – 2011/2012 – заедно с тима си стига до сребърните медали.

  През 2018 година след случайна среща с треньора му в БК Септември Николай Спасов решава да изкара студентската си практика именно в клуба, от който е част в най-силните си години като подрастващ. Алекс Борисов споделя, че много се е зарадвал на възможността да се върне в баскетболен клуб Септември и да помогне за развитието на клуба. Радва се и че ще може да обедини усилия с бившите си съотборници и приятели Мартин Механджиев и Илиан Борисов, които също са част от клуба.

  Животът на Алекс Борисов в последните 15 години е белязан от любимата му игра. Недвусмисленото му желание да може да предаде този смисъл и това вдъхновение нататък несъмнено превръщат Борисов в амбиционен и изключително отдаден на професията си треньор. А силната му връзка с баскетболен клуб Септември определено е предпоставка за още повече желание за работа, което от своя страна може да бъде само и единствено от полза за клуба оттук нататък.