Димитър Христов за Коледния турнир на БК Септември

Пореден турнир, организиран от баскетболен клуб Септември с подкрепата на Националната аматьорска лига по баскетбол!

Повече за надпреварата разказва главният треньор в БК Септември Димитър Христов:

БК Септември ще организира Коледен турнир за поредна година. Бихте ли ни разказали малко повече?

Димитър Христов: Радващ е фактът, че за втора поредна година ще организираме Коледен турнир. Тук е мястото да благодаря на всички, които ще допринесат този турнир да се осъществи – приятели и родители на БК Септември, нашите партньори от НАЛБ, както и БК Спортни таланти, които ще бъдат домакини на този турнир в зала Азбуки!

Първото издание на този турнир беше наистина запомнящо се. Това бе едно от най-големите двудневни състезания, организирани за подрастващи през 2018 година в България. Участваха 5 отбора, изиграха се 10 мача, имаше много награди, грамоти, купи, медали и други, както и хиляди снимки. В сайта на клуба можете да намерите подробна информация за турнира през 2018 година.

Какви са плановете Ви за тазгодишното издание на турнира?

Димитър Христов: Коледният турнир на БК Септември ще се проведе на 21 и 22 Декември. В него ще участват 4 отбора – Септември, Ахил, Спортни таланти и Вихър (Айтос). Плановете са да запазим нивото от миналата година, да подобрим някои детайли и отново да зарадваме децата с положителни емоции и много награди. На турнира оново ще има фотограф, който ще направи множество снимки. Имаме планове да има статистика на всеки един от двубоите. За професионалното обслужване на мачовете ще разчитаме на най-добрите – НАЛБ. Относно наградите ще Ви издам само, че ще има купи, медали, грамоти и други изненади.

Казахте, че ще участват 4 отбора. Какво знаете за вашите съперници и какви са вашите планове за турнира?

Димитър Христов: Ахил и Спортни таланти са отбори, с които се състезавахме преди 2 години отново на набор 2006 (Коледният турнир на БК Септември е за момчета до 14 години, родени през 2006 и 2007 година). Тази година ние участваме в Елитна група Запад, а Ахил и Спортни таланти са в I Дивизия Запад. И двата отбора са доста опитни, имат много добре подготвени технически деца и смятам, че ще ни затруднят максимално. За отбора на Вихър не знаем много, освен че е съставен изцяло от деца, родени през 2007 година. От 2-3 месеца треньор на отбора е Тодор Тончев. Познавайки начина му на работа смятам, че при тях нещата ще се подобряват с всеки изминал ден.

Нашите амбиции са да покажем своя стил на игра. Искам да използвам по-дълъг състав в хода на турнира, за да дам шанс за изява на повече деца. Мисля, че силните ни страни ще бъдат бързите атаки и играта в защита. Надявам се всички деца да са здрави и в добра форма, за да можем да се борим за първото място в това състезание.

Какво коства организацията на един такъв турнир?

Димитър Христов: За организирането на един стойностен турнир са необходими много неща. На първо място трябва да обезпечим финансово турнира – награди, купи, медали, грамоти и много други. На второ място бих поставил качествен екип, който да обслужва мачовете. Винаги имаме нужда и от добра организация преди и по време на турнира, както и отразяване на всичко около турнира. Не трябва да подценяваме и намирането на отбори. Тук искам да спомена, че и трите отбора откликнаха на нашата покана веднага и бе въпрос на ден или два, за да потвърдят участието си на турнира, за което им благодаря. И накрая, но не на последно място е залата, както и удобните дни за всички деца и родители. Всичко това изглежда тежка и сложна работа, но при желание и добра организация нещата могат да се получат.

Кои според Вас са най-положителните страни при осъществяването на такива турнири?

Димитър Христов: Най-голяма полза от такъв тип турнири имат децата и треньорите. Момчетата ще натрупат безценен опит като изиграят 3 мача за 2 дни. Винаги след такива турнири децата се прибират у дома малко или много променени. Освен това за тях това е едно социално събитие, защото те ще бъдат в една зала с още 3 отбора по цял ден. Това ще им донесе нови запознанства, нови приятели и ще ги мотивира за тренировъчния процес след турнира. В днешно време децата могат да поддържат контакти и от разстояние. Смятам, че всяко едно ново приятелство няма да приключи след края на турнира. Треньорите използваме тези турнири за допълнително сплотяване на отбора, както и за изчистване на детайли и въвеждането на нови такива в играта. Има още много положителни страни и това е основната причина все повече клубове да организират по няколко подобни състезания през годината.

Какво ще пожелаете на всички участници в турнира?

Димитър Христов: На децата, родителите и треньорите пожелавам положителни емоции по време на турнира! Искам всички деца да бъдат здрави, да се забавляват и да покажат най-доброто от себе си.

Пожелавам успех на всички отбори!


А сега на вашето внимание представяме и пълната програма за турнира:

Събота – 21.12.2019 година – зала Азбуки
11:15 часа Спортни таланти – Септември
12:45 часа Ахил – Вихър (Айтос)
14:15 часа Спортни таланти – Ахил
15:45 часа Септември – Вихър (Айтос)

Неделя – 22.12.2019 година – зала Азбуки
9:30 часа Септември – Ахил
11:00 часа Вихър (Айтос) – Спортни таланти
12:30 часа Закриване на турнира

Партньори на събитието са Националната аматьорска лига по баскетбол (НАЛБ) и баскетболен клуб Спортни таланти.

Да върнем децата в залите!

Един за всички и всички за един!

БК Септември