Николай Спасов с пространно интервю за БК Септември

На 16.12.2018 година председателят на баскетболен клуб Септември г-н Николай Спасов даде пространно интервю за развитието на БК Септември.

Интервюто е заснето в зала Овергаз Арена по време на мероприятия на Националната аматьорска лига по баскетбол. Взето е от Теодора Славова – представител на екипа на НАЛБ.

В него Спасов прави своята равносметка за 2018 година, като подробно коментира и възраждането на БК Септември, респективно и въвличането на Мартин Механджиев и Димитър Христов в управата му, като обръща внимание и на сериозните проблеми в българския баскетбол.

Възраждането на БК Септември продължава да представлява сериозен интерес, като използваме възможността да благодарим за вниманието!

Припомняме и че преди малко повече от година Николай Спасов говори пред камерите на TV+, а материалът може да бъде открит ТУК.

Подробна информация за Николай Спасов може да откриете ТУК. Той е дългогодишен баскетболен деятел, но за разлика от много други не определя себе си като незаменим. Напротив, отчита, че именно въвличането на Мартин Механджиев и Димитър Христов в управата на клуба е в дъното на успехите на БК Септември в последните около 15 месеца. Спасов е на мнение и че, когато нещо не върви добре, са нужни промени и трябват нови хора, свежи идеи, енергия и необременено мислене, правейки препратка и към управлението на баскетбола у нас. Според него хората се притесняват от промените, но без промяна не може да се стигне и до развитие. За пример дава и личности, допринесли за развитието на баскетбола в миналото, които вече нямат нито тези сили, нито тази мотивация, но намират себе си за незаменими. Като човек, милеещ за баскетбола ни той е разочарован от доста действия на БФБ – спортен календар, работата “ден за ден”, “скандали”, “нередности”, нелепи ограничения, липса на справедливост, липса на прозрачност и много други.

На вашето внимание представяме цялото интервю:

Спасов отново споделя, че е убеден, че няма как хора, които са на едни и същи позиции по 20 или 30 години да бъдат полезни и продуктивни, като дори дава пример със себе си и намира амортизацията за съвсем нормален процес.

Председателят на БК Септември отчита, че 2018 година е изключително положителна за клуба най-вече заради решителния ход, който прави, за да се стигне до възраждането на БК Септември. Спасов признава и че Механджиев като изпълнителен директор и Христов като главен треньор дори са надминали очакванията му, изтъквайки невероятната им работоспособност. Той споменава и част от иновациите, които Механджиев и Христов внедряват в клуба. Спасов изказва и удовлетворението си, че тримата са обединени около една кауза – нещо, което не е особено характерно в България, взимайки за пример и управата на българската федерация по баскетбол. Именно за хората от управата на баскетбола ни според Спасов отново е било въпрос на чест да се оттеглят, тъй като са с основен принос за слабото развитие на любимата ни игра през последните 1-2 десетилетия.

Николай Спасов споделя и че за последната малко повече от година децата в школата на БК Септември са се увеличили повече от 2 пъти, а клубът вече работи успешно и в доста училища, като повече за 2 от тях може да прочетете тук: БГ Школо и 4 ОУ “Проф. Джон Атанасов”. Клубът работи и с други училища, но дейността все още е в процес на изграждане. Голяма част от подрастващите, трениращи в БК Септември, могат да бъдат открити ТУК.

Николай Спасов отчита като огромен успех и създаването на мъжкия отбор на БК Септември, състезаващ се в НАЛБ, отбелязвайки и третото място в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2017/2018, както и отличното представяне до момента в четвърта дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019. Според думите на Спасов това е страхотна възможност за развитие на подрастващите от школата на клуба.

Спасов говори и за проблемите, които среща БК Септември по пътя си, изтъквайки меко казано странни решения от страна на БФБ, сред които и спортният календар, благодарение на който представителни отбори на клуба имат по 2-3 мача на полусезон, нелепи ограничения, “нередности” и много други.

Николай Спасов дава и своята добронамерена препоръка към своите приятели и колеги от българската федерация по баскетбол, че са необходими реформи, промени, нови кадри и най-вече нов морал.

За финал Николай Спасов поздравява и пожелава много здраве и успехи на всички състезатели, родители, приятели и съмишленици, които са част от БК Септември, като споделя и че има причина да е оптимистично настроен и вярва, че 2019 година ще бъде дори по-положителна за клуба.