Николай Спасов за БК Септември и проблемите в баскетбола ни

На 03.12.2017 година в предаването “Спорт+” в ефира на TV+ беше излъчено пространно интервю с председателя на баскетболен клуб Септември г-н Николай Спасов.

Интервюто е заснето в зала Овергаз Арена по време на мероприятия на Националната аматьорска лига по баскетбол, а материалът е дело на Георги Куситасев от TV+.

Възраждането на БК Септември продължава да представлява сериозен интерес и за медиите, като използваме възможността да благодарим за вниманието! Специални благодарности на TV+!

В интервюто Спасов разказва много интересни факти за БК Септември, спира се подробно и на възраждането на клуба, респективно и въвличането на Мартин Механджиев и Димитър Христов в управата му, като обръща внимание и на сериозните проблеми в българския баскетбол.

“Днес ви срещаме с един от най-големите радетели за доброто на българския баскетбол – председателя на БК Септември Николай Спасов. Той е 6 години член на треньорския съвет към БФ Баскетбол, 2 години председател на комисията, разпределяща средствата от спортния тотализатор, бивш национал, треньор на национални гарнитури на България, както и председател на един от най-старите столични клубове – БК Септември. Пред камерата на Спорт+ той говори по темите за възраждането на БК Септември, какви промени бяха приети на провелото се на 25 ноември общо събрание на БФ Баскетбол, както и за проблемите в българския баскетбол. Вижте още в интервюто на Георги Куситасев:”

Николай Спасов отчита като една от най-основните причини за кризата в българския баскетбол нерешителността на ръководните фактори в българската федерация по баскетбол в лицето най-вече на президента на организацията. Спасов е убеден, че няма как хора, които са на едни и същи позиции по 20 или 30 години да бъдат полезни и продуктивни, като дори дава пример със себе си и намира амортизацията за съвсем нормален процес.

Именно фактът, че много хора смятат, че баскетболът започва и завършва с тях, е от неразрешимите проблеми. Според председателя на БК Септември трябва да се дава шанс по-млади и енергични, а и доказали се вече, хора да разгърнат потенциала си, като именно така мотивира и поканата си към Механджиев и Христов преди няколко месеца.

Николай Спасов споделя, че не е нормално да няма мандатност на “високите етажи” в казионната организация, като липсата на конкурси, безнаказаността за каквито и да е слаби резултати, както и приемането като даденост на една чиновническа заплата, която по никакъв начин не трябва да бъде защитена с постижения, води до “вегетирането” на българската федерация по баскетбол, а с това и на любимия ни спорт като цяло.

Според Спасов е необходимо час по-скоро да бъдат взети сериозни мерки, които да отлепят баскетбола ни от дъното. А мерките би следвало да се вземат както от държавата, така от общините, но и от федерацията. Николай Спасов завършва с това, че са нужни много сериозни промени, най-вече в кадрите, за да можем някога да мечтаем да видим българския баскетбол там, където е бил.