История

БК Септември – История

Традиции и младост.

Баскетболен клуб Септември е възстановен през 1991 година, след като в периода от 1969 година до 1991 година клубът престава да съществува заради обединението с ЦСКА. Преди 1969 година част от клуба са много големи и легендарни баскетболисти като Темелаки Димитров-Ачо – един от най-големите таланти на българския баскетбол през XX век и имащ основна заслуга за сериозните успехи на клуба през 50-те и 60-те години на XX век. Емблематично е турнето с мъжкия тим през 1946 година в Югославия, когато водени от Валентин Темков, представителите на клуба записват 9 победи над местни мъжки тимове в рамките на 10 дни. А в пресата в Югославия по това време информират, че никога не са виждали такъв “образцов” отбор, признавайки и че “българите винаги са били нашите учители в баскетбола”. Другите спортове на Септември също жънат изключително много успехи до 1969 година. Тогава обаче дейността е спряна, а баскетболната зала е превърната в гимнастическа.

Оттук става ясно, че традициите са заложени много отдавна. Основната ни цел винаги е била не просто да не ги забравяме, но и да ги поддържаме.

През 1991 година на открити площадки в спортния комплекс клубът стартира дейността си с мъжки отбор, който се състезава 2 години, като заема и престижното седмо място в България, имайки предвид изключителната конкуренция в тези години. Постепенно обаче започва да се залага все повече на детско-юношеския баскетбол, да се развиват младите кадри и да се вярва, че те са бъдещето както на баскетбола ни, така и на държавата като цяло. Плодовете на целия този труд, на всички лишения и на отдадеността започват да се виждат много скоро.

Още през сезон 1993/1994 клубът вече има 3 възрасти – подрастващи до 14, до 16 и до 18 години. През 1996 година идва и първият успех – сребърни медали от държавното първенство за момчета до 14 години. През 1997 година кадетите до 16 години стигат до бронзовите медали на финалите, проведени във Велико Търново, а година по-късно и до бронзовите медали на финалите, проведени във Варна. През 1999 и 2001 година младежите до 20 години също стигат до бронзовите медали в държавните първенства за тази възраст. През 2003 година момчетата до 12 години също се окичват с бронзовите медали. През 2005 момчетата до 14 години завършват на трето място в страната. През 2006 година тимът за момчета до 14 години печели титлата в България. Клубът може да се похвали и с множество титли и медали от фестивали за 10-годишни момчета. Завоювани са и изключително много четвърти места, последното от които е през 2010 година на финалите за младежи до 22 години в Ботевград. Мъжкият отбор е неколкократен първенец във втория ешалон на България. От сезон 2004/05 до сезон 2008/09 клубът участва на финалите на държавните първенства за абсолютно всички възрасти – от мини-момчета до юноши.

Разбира се, клубът се стреми освен да развива и популяризира баскетбола сред подрастващите в България, и да представя България извън пределите на страната. БК Септември има много призови места на силни международни турнири, първото от които е във Франция – за кадети до 16 години – през 1996 година – първо място. Следват много нови такива – първо място за младежи до 20 години в Дания през 2003 година, второ място за юноши до 18 години във Франция през 2008 година и други.

Играта на Септември се характеризира със своята динамика, разностранните защити и всички най-модерни прийоми, но най-вече с вложения интелект на терена. Въпреки многото успехи както в България, така и в чужбина, тези успехи никога не са били самоцел за клуба. Основното, което винаги е било водещо за дейността на БК Септември е от клуба да излязат на първо място качествени хора и след това вече и качествени спортисти. Многократно отборите в клуба са се състезавали с много по-малки на възраст състезатели, включително и без ръстови такива. Отношението както на терена, така и извън него, обаче винаги са правили Септември неудобен съперник за всеки друг клуб.

Многократно през годините богати клубове в България са се “захранвали” от Септември, което от своя страна потвърждава напълно тезата и че БК Септември разполага с една от най-качествените и утвърдени школи в страната. За съжаление клубът никога не е разполагал с външно финансиране, заради което от своя страна в различни периоди Септември несъмнено заема незавидни позиции с оглед на дейността си.

Финансите обаче не са всичко. Затова и през сезон 2005/2006 БК Септември отново разполага с мъжки отбор. Съставен изцяло от ученици. Клубът покрива изискванията за участие в първото ниво на мъжкия баскетбол в България, но става трън в очите на “силните на деня”, защото БК Септември е на път да разбие на пух и прах статуквото, и един “ученически” отбор да се конкурира успешно с отбори, съставени от чужденци и скъпоплатени състезатели. Това вади от комфортната им зона много клубове, които правят всичко възможно да заличат скромния клуб на Септември от картата на баскетбола. Това не просто не се случва, а служи като допълнителна мотивация за Септември да работи в името на баскетбола ни, а не в името на своите лични интереси.

Както вече стана напълно ясно, в БК Септември винаги се е залагало на младостта. Желанието клубът да развива млади състезатели винаги е стояло на пиедестал.

Без финанси, без външна подкрепа, трън в очите на много хора от високите етажи в баскетбола, клуб, от който всеки от “силните на деня” през годините се стреми да “отмъкне” поредния талант, клуб, който мнозина искат да потъне в забрава, защото е “неудобен” и защото може да застраши статуквото, БК Септември винаги е бил, е и ще бъде сдружение, което се стреми да развива и популяризира баскетбола сред подрастващите в България. Да създава преди всичко качествени хора и след това качествени баскетболисти. Да представя родината ни подобаващо. Да помни и поддържа традициите си. Да развива младите хора. Да се бори за промяна на статуквото. Да защитава не своите, а интересите на спорта.

Традиции и младост.